Waarom moet varkensvlees goed worden verhit?

Bij de productie van varkensvlees in de vleesindustrie en bij de slager en supermarkt wordt veel aandacht besteed aan de hygiëne. Toch kan een vers product altijd bacteriën bevatten. Daarom is ook bij u thuis de hygiëne van groot belang. Voor varkensvlees geldt: goed verhitten. 
De keuze voor het advies ‘goed verhitten’ en niet voor ‘door-en-door verhitten’, wordt heel bewust gekozen. Bijzondere malse en magere varkensvleessoorten (zoals varkenshaas, fricandeau en filet) mogen aan de binnenkant namelijk nog iets ‘rosé’ zijn. Voor het andere varkensvlees en voor alle gehaktproducten (zoals gehakt, vinken, verse worst) betekent ‘goed’ dus wel ‘door-en-door’ verhitten.

 

Kan ik Friberne in de supermarkt vinden?

Friberne is een bijzonder product en wordt daarom uitzonderlijk bij slagers verkocht. Kijk hier voor deelnemende slagers.

 

Bevat varkensvlees (on)verzadigde vetten? 

Ja. Een deel van de vetten in dierlijke producten is verzadigd en een deel onverzadigd. Van het vet in varkensvlees is 60% onverzadigd. Varkensvlees bevat daarmee waardevolle voedingsstoffen. Daarbij geldt dat het vet smaak geeft aan vlees.  Wie zich houdt aan de richtlijnen voor goede voeding van het Voedingscentrum, zorgt goed voor zichzelf.

 

Is varkensvlees ongezonder dan rund of kippenvlees?

Net zoals rund en kippenvlees heeft varkensvlees vettere en minder vette delen. Het is dus erg afhankelijk welke onderdelen je vergelijkt, varkensvlees is dus niet per definitie vetter dan rund of kippenvlees. Wij raden aan om gevarieerd te eten. 

 

Bevat varkensvlees koolhydraten?

Varkensvlees bevat in zijn natuurlijke vorm géén koolhydraten. Koop je bijvoorbeeld een schnitzel dan worden de koolhydraten toegevoegd door middel van de paneerlaag. 

Is varkensvlees gezond?

Het is goed voor het immuunsysteem, energieniveau en normaal functioneren van het hart. Omdat varkensvlees B1, B2, B6 en B12 bevat. Daarnaast levert het je eiwitten en vetten. Het levert ook belangrijke mineralen zoals ijzer, fosfor en seleen.
Het lichaam kan niet alle vetzuren zelf aanmaken, het is belangrijk om deze wel binnen te krijgen. 

Wie zich houdt aan de richtlijnen voor goede voeding van het Voedingscentrum, zorgt goed voor zichzelf.

Zit er voedingswaardetechnisch verschil tussen Friberne, Biologisch of regulier varkensvlees?

Hier zijn nog geen testen voor gedaan. Tussen Biologisch en regulier varkensvlees zit nog geen noemingswaardig verschil. Voor beide geldt, dat ze op bepaalde punten beter scoren dan de andere. 

Wat is intramusculair vet? 

Dat zijn kleine vetadertjes die door het vlees heen lopen. Na bereiding zijn deze verdwenen. Ze zorgen ervoor dat het vlees extra mals en smakelijk wordt.

Bevat varkensvlees hormonen? 

Hormonen komen van nature voor in alle levende wezens. Ook in mensen en in planten. We hebben ze nodig om te kunnen functioneren. Waar het hier om gaat zijn verboden stoffen, de groeibevorderende hormonen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht komen deze in varkensvlees niet voor. Dit is een groot misverstand.

Bevat varkensvlees salmonella? 

Varkensvlees kan salmonella bevatten. Salmonella komt in de natuur voor. Salmonella in vlees hoeft geen probleem te zijn. Het wordt volstrekt onschadelijk gemaakt wanneer het vlees goed wordt verhit. Het is dus een kwestie van het vlees goed gaar maken.