Onze varkenshouders zijn trots op hun bedrijf en zijn op afspraak te bezoeken. Zij leggen graag uit hoe ze hun dieren verzorgen. Wil je alvast een voorproefje, bekijk dan eens de bedrijfsfilm van een van onze varkenshouders. Op deze film is te zien hoe er op een Fribernebedrijf gewerkt wordt.

Onze boeren werken allemaal volgens het Welfare Quality systeem, een Europees opgestelde lijst om de kwaliteit van het leven van dieren te beoordelen en te vergroten. Hierbij wordt beoordeeld op gebied van goede zorg, voeding, huisvesting en gezondheid. Kijk voor meer informatie op dierenwelzijnsweb. 

 

Goede zorg

Moeder en big

De zorg begint voor ons bij de moeder en de big. We geven ze extra aandacht en tijd en ze leven in een stressvrije omgeving. Daarbij hoort ook dat alle zeugen van onze boeren nestbouwmateriaal krijgen. Een zeug heeft namelijk net voor het werpen van de biggen drang om een nestje te bouwen. Door materiaal aan de zeugen aan te reiken wordt deze drang vervuld en werpen de zeugen sneller. Hierdoor worden de biggetjes sterker en vitaler geboren.

Biggetjes

Wanneer de biggetjes zijn geboren, maken ze gebruik van het nestelmateriaal van de moeder. Hier voelen ze zich veilig. Dit materiaal is door de boer onder de warmte lamp op de verwarmde vloer gelegd, zodat de biggetjes het niet koud krijgen. De biggetjes blijven minimaal 4 weken bij hun moeder, waardoor ze langer dan gebruikelijk moedermelk krijgen. Dit is beter voor de gezondheid van de biggen en voor de zeug.

 

Terugdringen van gevaar

Een zeug moet gaan liggen voor het spenen van de biggen. Wanneer ze gaat liggen, komt de zeug op een dood punt terecht waarbij ze zichzelf niet meer kan tegenhouden om op de grond te ploffen. Dit kan erg risicovol zijn voor de biggen als ze op de verkeerde plek zijn. Onze boeren beperken dit risico door de zeug niet vrij te laten rondlopen in het kraamhok, maar de biggetjes te beschermen met een valbeugel.

 

Goede voeding en schoon drinkwater

Fribernevarkens hebben onbeperkt beschikking over schoon drinkwater en voer van goede kwaliteit. Dit is één van de eerste basisbehoeften van een varken. Het drinkwater wordt meerdere keren per jaar gecontroleerd en is van hetzelfde niveau als drinkwater voor een mens. Dat klinkt natuurlijk logisch als producent in de voedselketen. Toch is dit een voorwaarde die veel aandacht van de boer vraagt omdat schoon drinkwater in de verwarmde varkensstallen geen automatisme is.  

Goede voeding is dé basis voor een goede darmgezondheid en dit is weer belangrijk voor de algehele gezondheid en weerstand van het varken. Fribernevarkens krijgen bij alle boeren exact hetzelfde voer, waarbij een goede gezondheid als uitgangspunt geldt. De uitgangspunten voor het voer worden niet commercieel bepaald, maar vanuit het varken. Hiermee wordt het voer precies afgestemd op de behoeften van het varken. Alles van topkwaliteit, onze varkens verdienen natuurlijk niet minder. 

Naast de normale voeding krijgen de varkens natuurlijk ook nog elke dag hun portie ruwvoer met de kruidenmix gevoerd.

 

Goede huisvestiging

In al onze hokken vind je speelgoed voor de varkens. Dit zorgt ervoor dat ze geen stress hebben en geen afwijkend bijtgedrag vertonen. Ook de kruidenmix zorgt voor een extra welzijnseffect. Varkens zijn groepsdieren, dus leven ze bij onze boeren zoveel mogelijk in dezelfde groep als waarin ze zijn geboren. Dat zijn ze vanuit de natuur gewend. Extra voordeel voor het bij elkaar houden van leeftijden is het makkelijker gezond houden van de varkens. Leeftijdsuniforme slachtvarkens geven een beter en lekkerder eindproduct.
De varkens krijgen genoeg leefoppervlak. In Europa is dit wettelijk geregeld op 0,65m2. Bij onze boeren krijgen ze 0,8m2 tot 1m2 per varken. De varkens hebben een natuurlijk dag- en nachtritme. Ook een klimaatbeheersingssysteem mag er niet aan ontbreken. Dit betekent dat de varkens het in de winter niet te koud krijgen en in de zomer niet te warm. Het klimaatsysteem wordt minimaal 1x per jaar door een externe deskundige gecontroleerd.

 

Goede gezondheid

Door goede verzorging, extra gezonde voeding en huisvesting hebben de varkens een aangenaam en stressvrij leven, waardoor ze vrijwel geen medicijnen nodig hebben. Toch wordt de gezondheid dagelijks door de varkenshouders van Frievar gecontroleerd. Minimaal 1 keer per maand controleert de vaste dierenarts de varkens. Eventuele behandelingen gebeuren door of onder begeleiding van de dierenarts. Deze dierenarts is samen met de voeradviseur, voerleverancier en de boer zelf onderdeel van het managementteam. Deze samenwerking borgt de continuïteit met als resultaat het hele jaar gezonde varkens.